Arta de a dărui și de a primi: cum să oferi un cadou, cum să primești un cadou
A dărui este o bucurie, cu atât mai mult cu cât o faci pentru o persoană specială din viața ta. Prietenilor, partenerului/partenerei și membrilor familiei le puteți face cadouri oricând simțiți nevoia și plăcerea, fără a aștepta o ocazie specială.
Cadourile sunt un prilej de a întări relațiile pe care le aveți sau pur și simplu pentru a face o bucurie neașteptată.
În cazul persoanelor străine sau cu care nu aveți o legătură foarte apropiată, este bine să se țină cont de mai multe aspecte, întrucât oferirea unui cadou, precum și primirea lui creează obligații sociale.
Astfel, alegerea unui cadou trebuie să fie bine gândită. Nu achiziționați lucruri foarte ieftine și de o calitate îndoielnică, lucruri care vă displac în totalitate (decât dacă știți cu siguranță că persoana căreia îi veți oferi respectivul cadou apreciază acel gen de lucruri). De asemenea, este de preferat să evitați cadourile constând în pensule, culori, articole sportive sau alte lucruri asemănătoare unui hobby, dacă nu aveți cunoștințe solide în domeniu.
În general, este bine să se evite oferirea unor lucruri care vor sfârși, într-un final, la gunoi: statuete din ipsos, din scoici, replici din plastic a unor obiective turistice care de cele mai multe ori au o calitate foarte proastă.
Dacă sunteți în impas, un buchet de flori (florile se oferă întotdeauna cu petalele florilor în sus, niciodată cu cozile în sus și de preferat să nu aibă ambalaj) și/sau niște dulciuri sunt întotdeauna apreciate. Și o sticlă de vin de calitate sau de coniac, ori alte articole alimentare, precum o selecție de brânzeturi, ori fructe uscate sunt binevenite.
De asemenea, fiți atenți și la cum primiți un cadou: este de bun-gust să îl deschideți atunci când vi se oferă, din respect pentru cel care vi l-a dat, și fără a face comentarii cu privire la cât ar fi costat sau la cât de mult vă displace.
Un cadou nu se refuză, decât dacă vă este oferit cu intenția vădită de a pune presiune pe dumneavoastră să faceți ceva anume. De asemenea, puteți returna un cadou unei persoane care v-a jignit, calomniat sau care a dat dovadă de lispă de respect prin oferirea unui cadou anume.
În privința unei bijuterii, mai ales a unui cadou personalizat, trebuie să țineți cont de preferințele persoanei în materie de accesorii: poartă mai mult brățări personalizate sau poate preferă colierele? îi place să poarte accesorii asortate? atunci un set de bijuterii este o opțiune mai bună.
În ceea ce privește mesajul sau simbolul/imaginea cu care doriți să personalizați o bijuterie, aveți grijă să nu fie indecente și să aibă o semnificație aparte pentru cel care va purta bijuteria.
Însă, dincolo de ce oferiți și cui oferiți, aveți grijă să faceți întotdeauna un cadou din inimă, cu zâmbetul pe buze, așa încât bucuria de a da și de a primi să fie reciprocă.